Ordu' da Hes Zenginliği
Orman ve Su Bakanlığı tarafından Ordu ilindeki su kaynakları üzerinde inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) üreteceği toplam enerji gücünün 15 adet Topçam Barajı'na eşit olduğu açıklandı. Orman ve Su Bakanlığı tarafından Ordu ilindeki su kaynakları üzerinde inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) üreteceği toplam enerji gücünün 15 adet Topçam Barajı'na eşit olduğu açıklandı.
Orman ve Su Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Ordu İl Genel Meclis Başkanlığı'na gönderilen raporda, Ordu'daki HES çalışmalarıyla ilgili bilgilere yer verildi. Raporda, il genelinde 45 adet HES planlandığını, bunların işletmeye alınması halinde üretilecek enerji miktarının da 15 adet Topçam Barajı'na eşit olduğuna dikkat çekildi. İnşaatına 1997 yılında başlanmasına rağmen 2003 yılından itibaren hızlandırılan ve o günden bu yana sadece dolgusu tamamlanan Topçam Barajı'nda montaj çalışmaları halen sürerken, işletmeye alınmasının birkaç yılı bulacağı kaydedildi. Bakanlık, raporunda, Topçam Barajı'nın son 10 yıldır sürekli inşaat halinde olmasına rağmen tamamlanmamasına rağmen HES inşaatlarının daha hızlı bittiğini ve daha yüksek enerji ürettiğine vurgularken, ortalama ekonomik ömürlerinin de 100 yıl olduğuna dikkat çekti.
Raporda, şu bilgilere yer verildi: "Ordu'da 45 adet HES müracaatı yapılmıştır. Bu projelerden 28 tanesinde Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmıştır. Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmış bu projelerden Darıca 1 HES ve Umut 3'te ise inşaat çalışmaları tamamlanarak işletmeye alınmıştır. Darıca I HES'in kurulu gücü 99 MW olup, yıllık toplam enerjisi 369 milyon kilovatsaat, Umut HES projeleri kapsamında yer alan Umut 3 HES'in kurulu gücü 12.24 MW yıllık toplam enerjisi 35.83 milyon kilovatsaattir. Özel sektör tarafından geliştirilen 45 projede 827.18 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 2 Bin 859 milyar kilovatsaat enerji üretimi planlanmaktadır. Bu potansiyele ilave olarak inşaatına kuruluşumuzca devam edilmekte olan Topçam Barajı ve HES vasıtasıyla 60 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 199 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlanacaktır. Bu durumda 45 HES ve 1 Topçam Barajı'nın faaliyete geçmesiyle elde edilecek enerji miktarı 15 Topçam Barajı'na eşit olacaktır."
3 HATA YAPAN YANIYOR
Orman ve Su Bakanlığı, raporunda HES karşıtı çevreci örgütlerin savunduğu 'su kullanım hakkı halkın elinden alınıyor', 'cansuyu verilmiyor, dereler kuruyor' şeklindeki iddialarını cevaplar nitelikte şu bilgilere yer veriyor:
"Doğal hayatın devamlılığı açısından, son on yılın ortalama akımlarının en az yüzde 10'unun mutlaka dere yatağına bırakılması sağlanmaktadır. Mansap suyu (cansuyu) miktarının kontrolü maksadıyla kurulan, AGİ (debi ölçerlerin) cihazlarının, online olarak DSİ Bölge Müdürlükleri tarafından kurdurulması ve anlık izlenmesi sağlanmakta, sistemin kurulmaması ve cihazların çalıştırılmaması durumunda anlaşmalardan kaynaklanan cezalar verilmektedir. Bütün projelerde özelliğine göre balık geçitlerinin yapılması sağlanmakta, balık geçidi olmayan projelerin kabulü yapılmamaktadır. Doğal hayatın devamı için mansaba bırakılması gereken suyun şirketler tarafından bırakılmaması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri koordinasyonunda yapılan denetimlerde tutulan tutanaklar sonucu şirkete 2 kere ceza verilmesinin ardından söz konusu eylemin 3'üncü defa tekrarlandığının tespiti durumunda projenin iptali yoluna gidilecektir." (haberordu.com)
Son Güncelleme (Salı, 23 Nisan 2013 01:07)