Ordu’da kivi hasadı başladı
Ordu Valisi Orhan Düzgün, Kivi toplayarak kivi hasadının startını verdi. Ordu Kivi Üreticileri Birliği Yusuf Uzunlar’da Ordu’da bu yıl 6 bin 500 ton kivi rekoltesi beklediklerini kivi üretiminin her yıl artarak devam ettiğini ve kivi’nin kaderinin fındıkla aynı olmaması için bugünden bazı adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Kivi hasadının dün itibarıyla başladığını ve kivi sektöründe son 5 yıl içerisinde çok şey başardıklarını söyledi.
Ordu’da kivi üretiminin ve üretim alanlarının her yıl artarak devam ettiğini şu anda Türkiye’de 2. sırada yer aldıklarını ancak çok kısa sürede Türkiye’de 1. sırada yer alabileceklerini ifade eden Uzunlar; “Son 5 yıl içinde çok şey başardık, başarmaya da devam edeceğiz. Artık kivi deyince herkesin aklına Ordu geliyor. Ordu Kivisi geliyor. Aromasıyla kalitesiyle Ordu kivisi Türkiye’de bir numara. Üretim bakımından Yalova’dan sonra biz geliyor. Kalite bakımından ise 1. sıradayız yani en iyisi Ordu kivisi. Eminim yakın tarihte Türkiye’de en fazla kivi üretilen ilde Ordu olacak. Bunun için çalışıyoruz. 1994 yılında deneme amaçlı hobi olarak dikilen kivi bugün 6 bin 500 ton civarlarında üretiliyor. Bunun yanı sıra kivi üretim alanları da her geçen gün artıyor. Biz birlik olarak ilk kez kivi fiyatını açıkladık. Kivi Gramaj ve Alım Fiyatları ise şu şekilde, 80gr ve üzeri kivi alım fiyatı 1 kg 1.50TL, 60gr ila 80gr arası 1 kg kivi alım fiyatı 1,00TL, 40gr ila 60gr arası 1 kg kivi alım fiyatı 0,40 krş olarak belirlendi. Yapılan alımlarda ise ödeme iki şekilde olacak; 1 ton kivisi olan üreticilerimize ücretleri peşin olarak verilecek. Bir tondan fazla kivisi olan üreticilerimize ise yüzde 50’si peşin diğer yüzde ellisi 45 günlük çek ile ödenecek. Bunda tabiî ki ilgili kanun gereği yüzde 2 stopaj alınmaktadır” dedi.
KİVİ KASALARA TOPLANMALI
Toplanan kivilerin üreticinin kapısından alınacağını da belirten Uzunlar; “Kiviler kasalara toplanması gerekiyor. Aynı zamanda kiviler gramajlarına göre ayrı ayrı kasalara konulmalı. Üreticilerimiz kivilerini toplarken hassas olmalı, eldiven kullanarak çizik ve zarar görmüş kiviler kasaya konmamalı” dedi.
KİVİ’NİN KADERİ FINDIK GİBİ OLMASIN
Her yıl ilimizde kivi üretiminin sevindirici olduğunu ancak, fındık gibi sahipsiz kalmaması için gerekli adımların şimdi zamanında atılması gerektiğinin de altını çizen Uzunlar; “Kivi’nin kaderinin de fındık gibi olmaması gerekiyor. Fındıkta yaşanan sorunları yaşamak istemiyorsak birlik içinde olmalıyız. Fındığı satamadığınız zaman serendere koyabiliyorsunuz ama kivide böyle bir şansınız yok. O nedenle soğuk hava deposu yapmalıyız. Bunun içinde birlik içinde olmamız gerekiyor. Birbirimize sahip çıkmalıyız. Bugün ilimizde 3 tane soğuk hava deposu bulunuyor. Bu sayı artmalı şu anda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ve Valiliğimizin de desteği ile yeni bir soğuk hava deposu daha kuruluyor. Bunlar hayata geçtiğinde üretilen kivinin yüzde 30’u burada saklanabilecek. Tabiî ki bu soğuk hava depolarının sayıları artmalı. Ordu’yu il dışında tanıtmak için düzenlenen fuarlarda Ordu Kivisi’nin de bulunmasını tanıtımının en iyi şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.
Öteyandan, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, İl Genel Meclis Bakanı Engin Tekintaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam ve Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ilk kivi toplayarak kivi hasadının startını verdiler. (orduaksiyon)
Son Güncelleme (Perşembe, 08 Kasım 2012 07:48)