Fındık Anavatanı olan Doğu Karadenizden Batıya kaydı.
Ordu, Giresun, Bulancak, Keşap ve Trabzon, fındık üreticileri tarafından 1938 yılında kurulan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) 50 birlik ve 233 bin 820 ortağı ile 74. Yılını geride bıraktı.

Uzun yıllar fındık üreticisinin umudu olarak hüküm süren FKB, uygulanan yanlış politikalar yüzünden ortaklarını mağdur etse de, geçmiş hükümetlerin sağladıkları finansmanla günü kurtardılar.

Fındık dikim alanlarının kanunla sınırlanmasına rağmen siyasilerin görmezden gelmesi ile, daha fazla verim ve daha az maliyet avantajı, batı Karadeniz’li çiftçileri fındık dikimine yöneltmiştir. Yetkililerin batıda dikim alanlarının hızla büyümesine ve yayılmasına göz yumması, batıyı fındık da söz sahibi duruma sokmuştur. FKB’de ilerleyen yıllarda etkin rol alan batılı kooperatifler, 2007 yılında yapılan genel kurulla birçok Karadenizli kooperatifi de arkasına alarak, Sakarya Kocaali FKB delegesi Lütfü Bayraktar’ı başkan adayı göstererek, FKB tarihinde ilk kez batı birliklerinden birinin başkanlığa seçilmesini sağladılar.

Bayraktar yönetimi ilk iş olarak, Karadeniz’de bulunan birliğe ait tüm gayrimenkulleri satışa çıkararak, başta Ordu Yağ Sanayi olmak üzere Ordu Fiskomar AVM mağazasını, Giresun ve Trabzon’da bulunan arsa ve binaları, ayrıca İstanbul-Tuzla’da bulunan arsalar satılmıştır.

Tüm bu satışlardan 120 milyon TL gelir elde etmesine rağmen üreticinin borcu ödenmemiştir.

Üreticisini mağdur eden FKB, son yıllarda çalışanını da mağdur edip, birçoğunun tazminatını ödeyerek işten çıkarmıştır. FKB, personelinin bazısına yeni sözleşme sunmuş, bu sözleşmeleri imzalamayan personelin de maaşını ödememiş, doğudakini batıya, batıdakini de doğu’ya sürgün ederek, istifaya zorlamıştır.

FKB’nin şu anda üreticiye ve personele 30 trilyonun üzerinde borcu bulunmaktadır.
FKB bu sezon Eti firması tarafından, aktarılan para ile serbest piyasa fiyatının on kuruş üzerinden fındık alımı yapacağını açıklaması, batı birlikleri tarafından ilgi görürken, Karadeniz birlikleri çağrıya yanıt vermedi.

500 ton yeni ürün alımı yapan FKB aldığı fındığın % 80’ini batı birliklerinden alırken, % 20 sini ise, Giresun, Fatsa ve Espiye birliklerinden aldı. FKB’nin bu alımlar sonunda aldığı ürünün bedelini bir gün sonra ödediği öğrenildi.
FKB’nin çağrısına kulak vermeyen üreticilerin bulunduğu diğer birliklerde ise sesiz bekleyiş sürüyor. (Ordu Hayat)