Dünya üretim ve ihracatının büyük bölümünü elimizde bulundurduğumuz fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla Trabzon’da Kaliteli Fındık Projesi uygulanıyor. TTB Başkanı Köleoğlu, “Hedefimiz fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak” dedi.

Dünya üretim ve ihracatının büyük bölümünü elimizde bulundurduğumuz fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla Trabzon’da Kaliteli Fındık Projesi uygulanıyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Koordinasyonunda, Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçı firması olan Oltan Gıda İhracat, İthalat ve Ticaret Ltd. Şti’nin finansman desteği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla “Kaliteli Fındık Projesi 2012” adı altında başlatılan proje iki aşamalı olarak uygulanacak.

Proje ile ilgili olarak TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürü Sabri Topbaş ortak basın toplantısı düzenlediler.
TTB Başkanı Köleoğlu, borsa olarak geçmişte de benzeri proje uyguladıklarını hatırlatarak, “Hedefimiz dünya birincisi olduğumuz ve ülkemize hatırı sayılır döviz kazandıran fındıkta verim ve kaliteyi arttırarak sektörün her aşamasındakilere daha fazla kazanç sağlamaktır. Fındıkta özellikle aflatoksin oluşumuna neden olan naylon çuval yerine jüt çuval kullanımını teşvik etmek için bu yıl 50 bin çuvalı üreticiye bedava dağıtacağız” dedi.
Köleoğlu, ikinci aşamada ise bölgenin yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle üreticinin kurutmada yaşadığı sıkıntıyı ortadan kaldırabilmek için de ilk defa makineli kurutma sistemine devreye sokacaklarını belirterek, bu işlemin de ücret almadan yerine getirileceğini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş ise, fındıkta kazanmanın sadece fiyat ile olmadığını, her randımanın ayrı bir kâr getirdiğini vurgulayarak, “Bizler verim ve kaliteyi arttırmak için büyük çaba gösteriyoruz. Çünkü verim ve kalite daha çok kazanç demektir. Sektörle ilgili kuruluşların bu tür işbirliği içinde olmasını da çok önemsiyoruz” dedi.
KALİTELİ FINDIK
PROJESİ 2012
Projenin amacı, üreticilerin kaliteli fındık üretmesini sağlamak amacıyla, fındıkta küflenme denilen aflatoksin oluşumuna neden olan naylon çuvallar yerine jüt çuval kullanımını teşvik etmek ve yörenin yağışlı iklimi nedeniyle yaşanılan kurutma problemini ortadan kaldırmaktır.
Trabzon Ticaret Borsasının koordinatörlüğünde, Oltan Gıda’nın desteği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla 50.000 Jüt Çuval fındık üreticilerine ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Kurutma işleminde makineli sisteme geçilecek ve ürününü kurutacak üreticilerden ücret alınmayacaktır.
Projenin çuval dağıtım işlemi 2-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.
Kurutma sistemi ise Ağustos ayının sonlarına doğru devreye girecektir.
50 bin çuvalın dağıtımı Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Çuvalların ilçelere göre dağıtım sayıları şöyledir: Trabzon Merkez: 8.000, Arsin: 5.000, Araklı: 5.000,Yomra: 5.000, Sürmene: 2.000, Akçaabat: 7.000, Çarşıbaşı: 3.000, Vakfıkebir: 5.000, Beşikdüzü: 5.000, Şalpazarı: 2.000, Maçka: 3.000
Çuvallar ÇKS’ye kayıtlı fındık üreticilerine verilecektir. Üreticilere ÇKS’deki üretim miktarları baz alınarak 80 kg’a bir çuval şekliyle verilecektir.
Proje kapsamında bahçelerde özellikle ücret karşılığı çocuk işçi çalıştırılmaması konusu üzerinde hassasiyetle durulacaktır.Projenin fındık bahçelerindeki toplama, harmanda kurutma ve satış işlemi aşamaları örnekleme yöntemiyle oluşturulan ekiplerce kontrol edilecektir.
Projenin makineli kurutma sistemi Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin girişindeki kısımda hizmet verecektir.
Kurutma işleminden proje veya dışından jüt çuval kullananlar yararlanabilecektir. Kurutma işlemi için miktarın asgari bir ton ve üzeri olması gerekmektedir.
Üreticiler kurutma işlemi telefon numarası (444 0208) veya internet sitesi (kalitelifindik.org) üzerinden, ya da kurutma merkezinden bizzat sıra almaları gerekmektedir.
Kurutma işlemi için ücret alınmayacaktır. Nakliye tamamen fındık sahiplerine aittir.
BASIN TEŞVİK YARIŞMASI
Basın-Yayın organları vasıtasıyla üreticiyi bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla Basın Teşvik Yarışması düzenlenmiştir. Proje ortakları ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ile işbirliği yapılarak basında konu ile ilgili olarak yer alacak, haber, fotoğraf, araştırma, röportajlar değerlendirilecektir. Aralık 2012’de yapılacak değerlendirmede başarılı bulunan ve katkı sağlayan basın mensupları maddi olarak ödüllendirileceklerdir.(orduaksiyon)

 

Son Güncelleme (Perşembe, 28 Haziran 2012 17:41)