FINDIK STRATEJİSİ YANLIŞTI
İstikrarsızlık ana sorun “Dikim alanlarını kısıtlamak yanlış bir politika” diyen İhracatçı Hasan Çebi, “Dikili fındıklar sökülse idi ihracatçı Türkiye İthalatçı olurdu.” dedi.
Fındık ihracatçısı Hasan Çebi, fındık stratejisini ve serbest piyasayı değerlendirdi.
Ailenin üçüncü kuşak nesli olarak fındıkla ilgilendiğini belirten Çebi, fındık stratejisine başından itibaren karşı olduğunu ve stratejinin yanlış olduğunu söyledi.
İhracatçı yerine ithalatçı olurduk
“Sistem hükümet tarafından üç yıl için açıklanan bir plan fakat aşırı rekolte seneleri yaşamadığımız için tam olarak test edilemedi.” diyen Hasan Çebi, “Bu plan çerçevesinde yüzde 40’lık bir fındık arazisinin fındık tarımından çıkarılarak başka tarımsal amaçlar için kullanılması ve üreticiye de belirli bir oranda destek verilecekti. Bugün bir karış, bir ocak fındık sökülmedi. Devletin bu planı hayata geçmiş olsaydı ve üretici fındığını sökse idi, Türkiye bugün fındık ithalatçısı konumuna gelecekti. Biz Azerbaycan, Gürcistan veya İtalya’dan fındık talep eder duruma gelecektik diye konuştu.
Sezon öncesinde beklenen rekoltenin 600 bin ton dolayında olduğunu, ancak gerçekleşen rekoltenin 400-450 bin ton arasında olduğuna dikkat çeken Çebi; “Rekolte düşüklüğü beklentileri değiştirdi. Geçmişte yaşadığımız çok düşük fiyatları da savunmadık, aşırı fiyat beklentilerine de olumlu bakmıyoruz. İstikrarsız fiyat politikaları sektörün ana sorunu.” dedi.
Kural koyucu olmalı
Devletin fındık piyasasında yaşadığımız örneklerle olmaması gerekir ifadelerini kullanan Çebi; “Fiskobirlik bir tarafa edilerek TMO ile piyasada yer aldı devlet. Müdahale alımları yaptı. Ciddi zararlar gerçekleşti. Hiç olmaması gereken zamanlarda arzlarda yaptı. Devlet bu işin içinde bu örneklemelerle olmamalı. Serbest piyasada satıcı mutlaka üreteni de korumalı. Aksi durumdaki bir serbest piyasayı tanımıyorum. Devletin bir balans ayarını yapan kurumu piyasada olmalı. Mutlaka bir kural koyucu, üst kurul olmalı” dedi. (ordu olay)