AFLATOKSİNSİZ FINDIK PANELİ
Tarım İl Müdürlüğü, Ordu Ticaret Borsası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Ziraat Odası işbirliğiyle hazırlanan ‘Aflatoksinsiz Fındık Paneli’nde Üreticilere Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü fındık hakkında hasatından, kurutmasına kadar nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.
Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Ordu Vali Vekilleri Erdem Kıyak ve Muhammed Mustafa İmamoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yılmaz, Ulusal Fındık Konseyi Başkan Vekili ve Ordu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Şahin, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Yılmaz ve Ziraat Odaları Başkanları katılırken panelist olarak, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Edip Sevinç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar ve çiftçiler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ayhan Yılmaz Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü ve iktisadi gelir unsuru olan fındığın son yıllarda yaşamış olduğu dış pazar ve ihracat sorunları içerisinde ‘Aflatoksin’ olgusunun öneminin her geçen gün arttığını ifade ederek, “Kanserojen bir küf olan Aflatoksin hasat sürecinde ortaya çıkar, etkileri eğitimle, bilinçlendirilmekle asgari düzeye indirilmeye çalışan en önemli sorunlarımızdan biridir.” diyerek ‘Aflatoksin’ oluşumunun açtığı zararlara dikkat çekti.
Fındık, yıllık ortalama 2 milyar dolar döviz getirisi olan milli bir ürünümüzdür
İl Tarım Müdürü Musa Sağlam ise ilimizin tek başına ülkemizin fındık üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştirdiğini belirterek, “İlimizde sıfır rakımından 1400 rakımına kadar fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bugün ilimiz 110 bin kayıtlı çiftçisiyle, tarımsal işletmesiyle ön sıralardadır. Yine 215 bin hektar tarım alanıyla ve ortalama 200 bin ton fındık üretimiyle ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak bu yıl iklimlerde yaşanan olumsuzluklar neticesinde bu rakamın biraz daha aşağı düşeceği göz ardı edilmemektedir. Fındık, yıllık ortalama 2 milyar dolar döviz getirisi olan milli bir ürünümüzdür ve tarımsal ithalat gelirlerinin yaklaşık 5’te birini oluşturmaktadır. Fındık sadece Ordu’nun değil, bölgeninde en önemli ekonomik gelir ve geçim kaynağıdır. Bölgenin düğünü, bayramı, her şeyidir fındık. Fındığın ihracat sırasında da en önemli sorunu ‘Aflatoksin’ dediğimiz küf mantarında gelişen mikotoksindir.” diyerek Aflatoksin’in ciddi olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.
Ayrıca, işin ahlaki bir boyutu da bulunmaktadır
Sağlamın konuşmasından sonra kürsüye gelen Vali vekili Erdem Kıyak ise Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Ordu’da Aflatoksin’in fındığa zarar vererek ekonomiyi ve kentin sanayisini de zedelediğini belirterek küflü bir mantarın ürünlerden uzaklaştırılmasının yeryüzünde bulunan hangi toplum olursa olsun, hangi dini inanışa mensup olursa olsun aynı zamanda ahlaki bir boyutu olduğunu ve bu maddenin zararlarını göz ardı edilmesinin ahlak dışı olduğunu söyledi.
Fındık toplama yöntemlerinden dolayı ürün kaybı 40 bin ton
‘Aflatoksinsiz Fındık Paneli’ne panelist olarak katılan Prof. Dr. Turan Karadeniz ise fındığın hasat ve tarladan depoya kadar yaşanan sürecin nasıl olması gerektiğini slayt gösterisi eşliğinde anlattı. Özellikle Fındık toplama yöntemlerinde Orduda yaygın olan daldan toplama şekli ile alınan ürün kaybının 40 bin ton olduğunu ifade etti.
Aflatoksin’in insan sağlığı açısından da ciddi zararları vardır
Aflatoksin’in sadece fındık için değil aynı zamanda insan sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu belirten Karadeniz, “Aflatoksinler doğrudan hastalık etkeni olmalarının yanında, bazı hastalıkların ortaya çıkmasında da etkileyici rol oynamaktadır. İnsanlarda karaciğer kanseri, hepatit B ve C virüsü varlığında büyük ölçüde artmaktadır” diyerek insan sağlığı açısından da ciddi zararlı yönleri bulunduğunu söyledi.
Fındık hasatı sonrasında da dikkat edilmeli
Karadeniz, bahçelerde yapılması gereken yabancı ot temizliğinin yanı sıra ocaktaki dalların gereğinden fazla olmasının ve ocaklar arası mesafelerin yeterli olmamasının bahçedeki nemi artırdığına ve buna bağlı olarak daldaki fındığın Aflatoksin ile buluşmasına imkân verdiğini açıkladı.
Ayrıca fındık hasatı yapıldıktan sonra fındıkların naylon çuvallara konulmasının sakıncalı olduğunu belirten Turan Karadeniz, “Kurutma sırasında toprakla temas etmemeli, onun yerine fındığın altına naylon tente veya bez serilmeli, üzerine ise naylon örtmek yerine çardak şeklinde koruyucu yapılmalıdır” dedi.
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Şaban Akpınar ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Edip Sevinç ise gerek laboratuar çalışmaları gerekse ihracat aşamasının öncesinde ve sonrasında yaşanan sorunları üreticilere anlattı. (ordu olay)