FINDIK REKOLTESİ AÇIKLANDI!
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Derneği’nde dün yaptığı basın açıklamasında fındık rekoltesini açıkladı.
Tahmini rekolte tespitlerine göre, 2011 yılında Ordu'da 127 bin 132, Giresun'da 51 bin 543, Samsun'da 56 bin 605, Sakarya'da 51 bin 557, Trabzon'da 36 bin 538, Düzce'de 49 bin 878, Zonguldak’ta 10 bin 580, Artvin'de 6 bin 848, Kocaeli'nde 5 bin 31, Kastamonu'da 3 bin 514, Rize'de bin 945, Bartın'da bin 578, Sinop'ta 835, Gümüşhane'de 564 ton fındık olacağı belirtildi.
Necat Avcı, her yıl olduğu gibi bu yılda bir rekolte komisyonu oluşturarak 14 il ve 90 ilçede, 276 dal sayılarak karanfildeki rekoltenin 623 bin 160 ton olarak tahmin edildiğini belirterek, “Olumsuz hava koşulları rekoltenin düşmesinin en büyük sebebidir ve bu hava koşulları, fındık hasadını da en az on beş gün geri çekecektir.
Türkiye genelinin rekoltesi 404 bin 148 ton olarak tespit edilmiştir
Olumsuz hava koşulları sonrasında bu rekoltenin piyasada her ne kadar düşeceği söylense de teknik olarak yerinde tespit edilmesi gerekiyordu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ordu Ziraat Odası olarak, Ulusal Fındık Konseyi’nin de içinde bulunduğu yeni bir heyet oluşturarak çotanak sayımını gerçekleştirdik. Her zaman olduğu gibi bu çotanak sayımında, karanfildeki komisyonun başkanlığını ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz yapmıştır. Yine aynı karanfilde yapılan sayım sonrasında çotanak sayımı yapılarak bir rekolte tespiti yapılmıştır. 14 il 90 ilçe ve 276 dalda yapılan sayım sonrasında Türkiye genelinin rekoltesi 404 bin 148 ton olarak gerçekleşmiştir. Ancak yöresel tabirle bildiğiniz bölgemizde yoğun olarak rekolteyi etkileyen ‘çakıldak’ diye tabir edilen fındığın, büyüklerimizden öğrendiğimiz gibi çuvala girmeden rekoltesi maalesef gerçekleşmedi.
Rekolte daha da aşağı düşebilir!
Üreticilerimizden almış olduğumuz duyumlar ve bünyemizde barındırmış olduğumuz sözleşmeli tarım yaptığımız Ziraat Mühendisi olan arkadaşlarımızın da elde ettiği bulgulara ve verilere göre rekoltenin biraz daha aşağı düşeceği tahmin ediliyor. Biliyorsunuz rekolte çalışması tamamen tahminle yapılıyor. Bilimsel ve teknik bir çalışmadır. Ancak bu sene olumsuz hava koşulları ve döllenme dönemindeki yaşanan olumsuzluklar sonrasında rekoltenin 404 binin de altına inmesinden endişe ediyoruz. Son 3 yıldır uygulanan bazlı gelir desteği uygulaması ve yeni strateji ile birlikte şu anda fındıkta çıkan yasa maalesef test edilemedi. Biz 800 bin tonluk rekolteyle yaşayan bir ülkeyiz. Ancak stratejiden sonra ne yazık ki 600 bin tondan yukarıya çıkamadık, dolayısıyla strateji de test edilememiş oldu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ankara’da iki gün süren maliyet çalışması yapıldı
Ziraat Odası Başkanı, rekolte araştırması yapıldıktan sonra yeni bir yol haritası ve strateji belirleyeceklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Rekolte yapıldıktan sonra bir de bunun maliyeti söz konusu olacak. Yine Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin başkanlığında, farklı bölgelerden fındık üreten illerimizin katıldığı bir toplantı sonrasında maliyet çalışması yapıldı. Ankara’da yaklaşık 2 gün süren çalışma sonrasında yüksek denilebilecek noktada bir maliyet ortaya çıktı. Belki bazı kesimler tarafından bu maliye eleştirilebilir. Biz nasıl maliyetimize saygı duyulmasını istiyorsak, bizi eleştirenlere de saygı duymak zorundayız. Ancak 58 tonluk bir ortalama maalesef bahse konu olan yani maliyet kriterlerinin belirlendiği yaklaşık 16–17 maddelik maliyet kriterlerini baz aldığımızda, 58 kiloluk ortalamayla maliyet kriterlerini yerine getiren bir üreticinin maliyeti 5.9 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Her ne kadar ortalama olarak 58 kilo desek de 100–150 kilo alan üreticilerimiz olacaktır. Bunların maliyeti elbet düşer ya da bahse konu olan maliyet kriterlerini yerine getirmeden Allah’a havale eder. Bahçesinden o insan da 58 kilo fındık alır, onun maliyeti de düşer. Ama biz bu kriterleri baz almak zorundayız. Nasıl ki Türkiye’de bir takım kriterlerle kira sözleşmeleri, insanların elde ettikleri gelirler hesaplamalarla yapılıyorsa TÜİK gibi kuruluşların tespit ettiği rakamlarla yola çıkılıyorsa, biz de bu rakamlarla yola gitmek durumundayız.
58 kilo ürün alan bir üretici 5.9 TL gibi bir maliyetle karşı karşıya kalacaktır
Altını çizerek söylüyorum 58 kilo ürün alan bir üreticiyi bu kriterleri yerine getirmesi halinde 5.900 gibi bir maliyetle karşı karşıya kalacaktır. Ordu Ziraat Odası ve Ordu Ziraat Fakültesiyle birlikte Tarım İl Müdürlüğümüzün bünyesinde önümüzdeki günlerde her zaman olduğu gibi yine fındık üreticilerimize fındık hasatı öncesinde bir takım uyarılarımız olacaktır.” diyerek üreticiyi bilgilendirdi.
‘Aflatoksin’ üreticimize büyük zarar vermiştir
Avcı, “İhracatta en önemli sorunlardan bir tanesi de ‘Aflatoksin’. Hasat öncesinde ve depolama sırasında tahıla bulaşıp çoğalabilir. En az yüzde 7 rutubet ve yüksek sıcaklıkta bitkiler için zararlıdır. Fındıkta meydan gelen küflenme diye de nitelendirebiliriz. Bu konuyla alakalı 2001 yılında ülkemiz çok sıkıntı yaşadı ve ülkemiz büyük bir döviz kaybına neden oldu üreticilerimizde burada zarar ettiler. Bu sıkıntıların tekrar yaşanmaması için soğuk hava depolarının oluşturulması lazım. Soğuk hava depolarıyla, ürünlerimiz hem aflatoksinden korunmuş olacak hem de ürün hemen piyasaya sürülme zorunluluğu ortadan kalktığı için 2- 3 kat değerlenecek.” açıklamalarında bulundu
Ayrıca, 27 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00’da AKM’de Odü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in başkanlığında ‘Aflotoksin’ bilgilendirme semineri düzenlenecektir.(Ordu-olay)