Ordu İl Tarım Müdür Vekili İshak Hacıkamiloğlu, fındık bahçelerinde çok yaygın olarak görülen ve halk arasında “Fındık Kozası” olarak bilinen kozalak akarıyla mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Fındık kozalak akarlarının gözle görülemeyecek kadar çok küçük zararlılar olduğuna ve kış mevsimini kozalaklar içerisinde geçirdiklerine dikkati çeken Hacıkamiloğlu, şöyle devam etti:

  

Kozalak akarları fındık verimini doğrudan etkileyerek ürün kayıplarına neden olur

 

“Mart sonu veya Nisan başlarında kozalaklar açılınca buradan çıkan akarlar, meyve ve sürgün gözlerine girerek beslenirler. Bu beslenme sonucu gözler anormal şekilde büyür ve halk deyimi ile koza oluştururlar. Bu kozalak akarları fındık verimini doğrudan etkileyerek ürün kayıplarına neden olur. Her fındık çeşidinin fındık kozalak akarlarına karşı hassasiyeti farklıdır. En fazla zarar gören çeşitler tombul, mincane ve en az zarar gören çeşitler ise kuş ve palaz fındık çeşitleridir.”

Kozalak akarına iki şekilde mücadele yapılabilir…

 

Kozalak akarına karşı mekanik ve kimyasal olmak üzere iki şekilde mücadele yapılabildiğini ifade eden Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti:

 

1-Mekanik Mücadele

 “Mekanik mücadele, kış aylarında veya erken ilkbaharda bahçelerdeki kozaların elle toplanıp uygun bir yere bırakılması şeklinde yapılmalıdır. Kozalak içerisinde faydalı böceklerde olduğundan kozalaklar yakılmamalı ve gömülmemelidir. Akarlar yavaş hareket ettiklerinden çevre koşullarından çabuk etkilenir, kuruyan kozalaklar içinde besinsizlikten ölürler.

Çiftçilerimize örerimiz mart ve nisan aylarında fındık bahçelerinde gezerek bu kozalak akarlarını halk deyimiyle kozaları toplamalarını öneriyorum. Bu dönemde mutlaka bahçelerinin durumunu görsünler, çiftçimizin ayak izleri bahçelerinde olsun, ilaçlı mücadeleye gerek kalmadan elle toplamak en doğru çözüm olacaktır. Aksi takdirde ürünlerinde ciddi kayıplar söz konusu olacaktır. Bazı çeşitlerde zarar % 70 seviyelerine ulaşabilmektedir.

 

2-Kimyasal Mücadele

 Kimyasal mücadele için ise bahçede ilk olarak kozalak sayımı yapılmalı, sayımlarda bir dalda ortalama 5 kozalak görülürse mücadele başlatılmalıdır. İlaçlı mücadeleye ise ilkbaharda ilk sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklüğüne ve meyveler mercimek büyüklüğüne geldiğinde başlanmalıdır. İlaçlamalar bir hafta içinde bitirilmelidir.”  

Hacıkamiloğlu arıcıları da uyardı

 Hacıkamiloğlu, fındık kozalak akarı mücadelesi süresince arıcıların bilgilendirilerek, arılarını mutlaka mücadele sahası dışına çıkarmaları gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin fındık kozalak akarı mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve ilaçlama tekniği konularında reçete yazma yetkisi bulunan elemanlara, İl Tarım Müdürlüğü veya İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurmalarının, zamanında mücadele açısından önemli olduğunu belirtti. (orduolay)

Son Güncelleme (Cumartesi, 30 Nisan 2011 14:42)