Köye dönüş için 'kesme çiçek' önerisi

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, son yıllarda gelişme gösteren kesme çiçek üretiminin, toprakla bağını kopararak kentlerde işsizlik ordusuna katılan köy kökenli insanların geri dönüşleri için önemli bir proje olabileceğini söyledi.
Ordu'da arazilerin büyük bölümünün küçük ve hisseli olması nedeniyle büyük oranda işletme tesisi kurmanın mümkün olamadığını belirten Nejdet Gürsoy, kurulsa bile çok hisseli arazi olduğu için teminat gösterilemediğinden kredi kullandırılmadığını, böyle bir tablo karşısında bankaların da bu türden kredi başvurularını yüksek riskli bulduklarından kredi vermediğine dikkat çekti. Kesme çiçekçiliğin bu sorundan çıkış noktası olabileceğini kaydeden Gürsoy, köyden şehirlere göç etmiş, işsiz kalmış insanları
yeniden toprakla buluşturmak için kesme çiçek sektörüne teşvik vererek kazançlı hale getirilebileceğini söyledi. Gürsoy, "Bu yönüyle toprakla bağını koparmış ama kentlerde işsizler ordusuna dahil olmuş insanların da tekrar köylerine dönmeleri adına önemli bir argüman olabilir. Bunun için konu iyi işlenmelidir.
güçlü bir çiçek olan zambakta pazar sorunu yoktur. Zambak gibi soğan köklü bir çiçek yetişebiliyorsa lale gibi dünyanın en ünlü çiçeğini de yetiştirmek mümkündür. Bunun için gerekli teşviklerle birlikte AR-GE çalışmalarının da yapılması önem arz etmektedir" dedi.
"TARIMDAKİ ÇÖZÜLMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"
Son yıllarda tarımda çözülmeler olduğunu ve başka sektörlere yönelme başladığını belirten Gürsoy, bu tür tarım tekniklerine destek verilerek köy nüfusunun ve köylerdeki iş gücünün artmasının sağlanabileceğini kaydetti. Gürsoy, şöyle konuştu:
"Tarım sektöründe yaşanan transformasyon politikaları ardından sektörde büyük bir çözülme başlamış ve bu çözülme halen de devam etmektedir. Tarım sektöründen her yıl 700 bin insan çözülmekte ve diğer sektörlere yönelmektedir. Bunun yanında geçimini toprakla iştigal olarak sağlamak 'basit insanların' işi gibi algılanır oldu. Köyler boşalıyor ve topraklar atıl kalıyor. Bakımsız kalan arazilerin kalitesi de düşüyor ve verimsiz hale geliyor. Köye dönüp toprağa yatırım yapmak bir anlamda utanılacak bir davranış
haline geldi. Köyde üretmek 'bir baltaya sap olamamak' tabiri ile birlikte anılır oldu. Bu nedenle kesme çiçekçilik konusunda özel teşviklere ihtiyaç vardır. Bu teşviklerin arazilerdeki çok hisseli yapıyı ortadan kaldıracak ve tarım işletmeciliğini tesis edecek nitelik taşıması çok önemlidir. Yatırım finansmanı kaynakları tespit edilmeli ve finansman ihtiyacı daha kolay karşılanabilir hale getirilmelidir. Olaya sektörel bazda bakıp büyük düşünmekte yarar vardır. Kurulacak seraların 5 dönümün altına
düşmemesi ve soğuk hava depolarının da kurulması gibi standartlar konularak konu ele alınmalıdır. Bu amaçtan yola çıkılarak kesme çiçekçilik Karadeniz Bölgesi için tarım programı kapsamına alınmalıdır."
