Ordu Üniversitesi (ODÜ) Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 3-4 dönümlük fındık bahçesinden iyi toprak analizleri ve bakımla 1 ton ürün alınabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu yaptığı açıklamada, fındık bahçelerinde gübrelemenin gelişigüzel değil, toprak analizlerine göre yapılması gerektiğini kaydetti. İnsanlar nasıl reçete ile ilaç kullanıyorsa bitkiler için de toprak ve yaprak analizlerinin sonucuna göre gübreleme yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Dolayısıyla toprakların analizlerinin yapılması bitkilerde belirgin bir sararma ve kurumalar mevcut ise yaprak analizleri ile ortaya konulması gerekmektedir. Bu nedenle örnekler alınırken bahçeyi çok iyi temsil etmesi gerekir. Bu amaçla karma toprak örnekleri alınmalıdır" dedi.

Yeni dikim yapılan 5 yaşına kadar olan bahçelerde toprağın organik madde açısından zenginleştirilmesi amacıyla analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Toprak hazırlığı yapıldıktan sonra dikilen fındık fidanlarının gelişimini tamamlayabilmesi ve bol kalite ürün alınabilmesi için toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerekir. Fındık bahçesi toprağını organik madde bakımından zenginleştirmek amacıyla dekara 3-5 ton ahır gübresi ve toprak asitli

ise kireç verilerek eşit şekilde dağıtılmalı ve çapalanmalıdır. Temel gübreleme olarak dikimden önce fidan çukurlarına tavsiye edilen fosforlu ve potasyumlu gübreler yeterli miktarda verilmelidir" diye konuştu.

Verim çağındaki fındık bahçelerinde ise iyi bir bakımla 3-4 dönümlük bahçeden 1 ton fındık alınabileceğini işaret eden Doç. Dr. Tarakçıoğlu, "Fındık bitkisinin uzun süre sağlıklı gelişim gösterebilmesi, bol ve kaliteli ürün alınabilmesi için toprak analizleri neticesi belirlenen gereksinim duyulduğu besin elementlerine göre gübreleme gerekmektedir. Fındığın ihtiyaç duyduğu bu besin maddelerinden en önemlisi azot, potasyum, kalsiyum, çinko ve bordur. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dekara yaklaşık 100

kilogram ürün alınmaktadır. İyi bir bakımla 3-4 dönüm bahçeden 1 ton ürün alınabilir" şeklinde konuştu.

yurthaber.com

Son Güncelleme (Pazar, 04 Ekim 2009 15:44)