Fındıkta sonbahar budaması ekimde
![]() Prof. Dr. Zeki Bostan yaptığı açıklamada, budama zamanının diğer meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta hem vegatatif hem de generatif gelişmeyi önemli düzeye etkilediğini kaydetti. Fındıkta budama işleminin esas olarak sonbahar- kış ve ilkbahar-yaz budaması olmak üzere iki ayrı zamanda yapıldığını belirtti. Fındık hasat döneminden belli bir zaman sonra, yaklaşık ekim ayının sonlarına doğru budama işlemlerinin başladığını ifade eden Prof. Dr. Bostan, "Çünkü bu dönemde bitki dinlenmeye girmiş ve aktif büyüme gelişme dönemi sona ermiştir. Ayrıca hasat dönemi ve sonrasındaki yoğun iş trafiği de azalmaktadır. Yani her yönüyle budama için en uygun zaman başlamış anlamına gelmektedir" dedi. |
Genel olarak bu işlemin iki aylık bir dönemde halledilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Zeki Bostan, "Bu dönemde, ocak içerisinde kurumaya yüz tutmuş sıklaşmış, gelişmeden geri kalmış kalın ve ince dallar ile ince dip sürgüleri temizlenir. Genel olarak bu işlem en fazla 2 aylık bir dönemde bitirilmelidir. Şiddetli kış soğuklarının başladığı aralık ayı ortalarından itibaren, mümkünse budama yapılmamalıdır. Aksi takdirde hem yara yüzeylerinin iyileşmesi hem de kesim işlemi zorlaşmaktadır" diye konuştu.
Prof. Dr. Zeki Bostan ayrıca, fındıkta budama işleminin balta gibi vurarak kesen aletlerle değil, testere kullanarak yapılması gerektiği uyarısında bulundu.(yurthaber.com)