İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), boğulmalara neden olan Karadeniz sahillerindeki “çeken akıntı”ları inceledi.

195 KİŞİ ÇEKEN AKINTI YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBETTİ
Karadeniz sahillerinde her yıl çeken akıntı nedeniyle onlarca insanımızın boğulmasına karşı, İTÜ'lü öğretim üyeleri yaptıkları bir araştırma sonucu hazırladıkları kampanyayla önlem almaya çalışıyor.

ÇEKEN AKINTI DİBE DEĞİL, AÇIĞA ÇEKER
Araştırmaya göre, kıyıya doğru gelen dalgalar kırıldıktan sonra kıyıda akıntıya dönüşüp tekrar açık denize doğru yöneldiklerinde çeken akıntı haline geliyorlar. Çeken akıntılar, sahil şeridine dik doğrultuda, sığ sudan derin suya hareket eden kuvvetli akıntılar.

Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanı dibe çekmezler, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir. Oysa akıntıdan kurtulmak için, sahile doğru değil, önce kıyıya paralel biçimde 30 metre sağa veya 30 metre sola yüzerek akıntıdan kurtulup, daha sonra sahile doğru yönelmeleri gerekiyor. Bu kadar basit bir bilgi bile çeken akıntı yüzünden gerçekleşen ölümlerin önüne geçmek için etkili olabilecek bir yöntem.
ARAŞTIRMADAN SATIR BAŞLARI
Çeken akıntı genelde 0.3 ? 0.6 m/s arasında değişmekte. Ancak, 2.4 m/s hızında çeken akıntıya bile rastlandı.Bu hızın, 100 metre serbest stil yüzme olimpiyat şampiyonunun hızından daha fazla olduğu söylenirse, akıntının gücü daha iyi anlaşılabilir. Çeken akıntıların ortalama hızı saatte beş kilometreyi buluyor. Bu hız deneyimli yüzücüler için bile bir sorun teşkil etmekte. İstatistiklere göre en çok hayatını kaybeden grup, yüzde 41 ile 18-34 yaş arasındaki grup. Bu yaş grubu kendisine en çok güvenen, olası tehlike ve riskleri görmezden gelebilen bir yaş grubu. Çeken akıntının dışarıdan görülüp belirlenebilmesi kolay değildir.
Ancak şu gözlemler önemli: 1- Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su. 2- Belirli bir bölgeden suyun renginin dipteki kum hareketinden dolayı bulanık ve kahverengi bir görünüm alması. 3 - Düzenli biçimde denize doğru ilerleyen köpük. 4 - Kıyıya doğru gelen dalgalarda meydana gelen bozulma ve düzensizlik. Bu belirtilerden biri ya da birkaçının olması, çeken akıntının varlığına bir işaret.
(BB) - İstanbul / Sarıyer

 

 

Son Güncelleme (Perşembe, 11 Haziran 2015 10:41)