FINDIK RAPORU AÇIKLANDI
Giresun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakırmelikoğlu, 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin yeni fındık politikası içinde destekleme kapsamına alınmasının Türk fındığının geleceği ve bölge adına önemli olduğunu kaydetti.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin yeni fındık politikası içinde destekleme kapsamına alınmasının Türk fındığının geleceği ve bölge adına önemli olduğunu kaydetti.
Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun TSO'nun "Fındık Raporu"nu açıkladı. Çakırmelikoğlu, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Kararın" genel hatlarıyla bölgenin beklentilerini karşılamadığını savundu.
Daha önceki yıllarda fındıkta yol haritası olarak tespit edilen Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, ruhsatlı sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiyle ruhsatsız alanda bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen çiftçinin desteklenmesinin bölge adına önemli bir adım olduğunu, ancak ilk günden itibaren ifade ettikleri çekincelerin bugün netleştiğini belirten Çakırmelikoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
"Bugün ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği önlenemediği gibi gerçek fındık üreticisi de yeterli oranda desteklenememiştir. 2012 yılında alan bazlı destekleme sürdürülmez ise bölgemiz fındık üreticisi mağdur olacaktır. Üç yıl süreyle (2009-2010-2011) uygulanan dekar başı destekleme (150 lira), ruhsatsız alanlarda sökümü teşvik etti. Bu süre sonunda ise söküm işlemi de durdu. Bu bakımdan öncelikle serbest piyasa şartlarının bölge üreticisi lehine düzenlenmesi ve alan bazlı destekleme uygulamasının en az 5 yıl daha sürdürülmesinin bölgenin sosyo-ekonomik düzeni için gerekli olduğuna inanmaktayız."
2009 yılında 424 bin ton, 2010 yılında 650 bin ton, 2011 yılında ise tahmini 450 bin ton fındık üretiminin söz konusu dönemlerde üreticiyi mağdur etmediğini aktaran Çakırmelikoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: "Fakat daha sonraki mahsul dönemlerinde rekoltenin yüksek çıkması halinde, destekleme dışında olan fındığın durumu bölge olarak bizleri endişelendirmektedir. 600 bin ton talebin olduğu Türk fındığında bu rakamın üzeri Doğu Karadeniz Bölgesi üreticisini ciddi manada mağdur edecektir. 31 Aralık 2011 tarihi ile son bulacak olan fındık destekleme politikasında Doğu Karadeniz'in 50 yaşın üzeri fındıklıkların yenilenmesi, mutlaka yeni destekleme politikasına ilave edilmesi gerekir. Fındıkta bilimsel verilere göre, fındık ağaçlarında gelişim 10 yıl, ekonomik verim yaşı 30 ile 40 yıl arasında seyretmektedir. 50 yılın üzerindeki fındık ocaklarında verimliliğin bitmesi bölgemizin en önemli sorunlarından biridir. Bu nedenden dolayı 50 yılı geçmiş fındık bahçelerinin yeni fındık politikası içinde destekleme kapsamına sokulması Türk fındığının geleceği ve bölgemiz adına önemlidir."
Fındığın başkenti olarak adlandırılan Giresun ve yöresinde dönümden ortalama 75 kilo ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kiloya kadar mahsul toplandığının bilindiğini belirten Çakırkmelikoğlu, "Bu veriler bölgemiz fındık bahçelerinin ömrünün bittiğini göstermektedir.
Önerimiz, Doğu Karadeniz'in fındıkta destek kapsamına alınması ve ifade ettiğimiz kriterler çerçevesinde milli bir politika oluşturulmasıdır. Bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesi şarttır.
Bölgemizin ekonomik ve sosyal yapısını oluşturan fındığın, bu koşullar çerçevesinde serbest piyasa şartlarına bırakılmasının söz konusu olamayacağının bilinmesi gerekmektedir" görüşünü ifade etti. (Ordu hurses)
Son Güncelleme (Salı, 15 Kasım 2011 17:03)