Havaların ısınmasıyla birlikte köyümüz halkı yaylalarına akın etmeye başladı. Köy halkı arasında adı pancar olarak geçen karalahana fidelerini dikmek için gitmeye başladılar. Yöre halkı olarak (karalahana) pancar köylülerimizin sofrasında her zaman yer bulmuştur. Köyümüzde yaylacılık önemli yer tutmakla beraber köyümüz insanları temel yiyecekleri için ve hayvanlarınında yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaylacılık yapmaktadır. Temiz havası ve soğuk buz gibi suyuda yaylacılığın en önemli nedenleri arasındadır.

Köyümüzde yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden köy halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yaylalara çıkarlar. Köylümüz yaylalarda hayvan yiyecegi için bağlaklarında(otluklarında) yetiştirdikleri otları kurutur, kışın hayvanlarının yiyeceği için depolarlar. Yaylalarda yine patetes, karalahana, toppancar(dürme), havuç, bezelye ve çangal fasulye gibi sebzeler yetiştirirler.

Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otomobiller(araçlar) ile bu yaylalara daha kısa zamanda gidilip gelinmektedir.  Köy halkının gittikleri  yaylaların başında Armutalan, Karasay, Yanık, Pangal, Fındıkpınarı yaylaları gibi yaylalar gelmektedir.

 

Haber: Hüseyin Güneş

Son Güncelleme (Çarşamba, 11 Kasım 2009 16:28)