Ordu İdare Mahkemesi Turnasuyu Irmağı üzerinde yapımı planlanan 2 adet HES projesinin Çevre Etkisel Değerlendirme (ÇED) raporunun kanunlara aykırı ve hukuk dışı olması gerekçesiyle durdurdu.
Turnasuyu Irmağı üzerinde yapılması planlanan İnören Regülatörü ve Hürriyet HES projesi ile Büben Regülatörü ve Sarıahmet HES projesi için bir grup çevreçi ve bölge sakini tarafından Ordu İdare Mahkemesi'ne başvuruldu. 11 kişiden oluşan davacılar, adı geçen tesisler için hazırlanan çevre etkisel değerlendirmele projelerinin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yema Elektrik'den davacı oldu.
Mahkemenin gerekçeli kararında ilginç detaylar dikkat çekti.
Anayasanın 17. maddesinde herkesin, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, 56. maddesinde ise; herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu hatırlatıldı.
İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ömer Yüksel, İnşaat Yüksek Mühendisi Yard. Doç.Dr. Osman Üçüncü ve Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Devlet Toksoy tarafından hazırlanan uzman bilirkişi raporunda şu noktalara dikkat çekildi:
"Dava konusu tesislerin yapımı sonucunda dere yatağının büyük ölçüde kuruma olasılığının bulunudğu, su alınan ırmak ve dere yataklarındaki sucul yaşamın olumsuz olarak etkileneceği, dereye bırakılması planlanan suyun akarsudaki mevcut ekolojik dengenin ve canlı yaşamının devamı için yeterli olmadığı, ırmakta bulunan balıkların ve diğer canlıların yaşamlarına olumsuz etkisinin olacağı, ayrıca havzalararası su transferi gibi bir konunun göz ardı edildiği, doğa tahribatı oluşmaması, tabi ve ekolojik dengenin bozulmaması ve bitki ve hayvan türlerinin olumsuz olarak etkilenmemesi için gerekli önlemlerin ÇED raporunda yeterince açıklanmadığı; projenin bölgede yaşayan insanların, tarım alanlarının, hayvanların ve ırmaktan doğrudan faydalananların su ihtiyaçını karşılanması hususunda olumsuz etkilerinin olacağıregülatörlerin membalarında oluşacak su kütlelerinin önemli ölçüde olumsuzlukara yol açacağı, ancak bu konuda ÇED raporunda hiç temas edilmediği, dolayısıyla ÇED raporunun önemli hatalar ve eksiklikler içerdiği, uygulanabilir ve isabetli olmadığı"yönünd egörüş belirtildi.
Ordu İdare Mahkemesi Başkanı Berna Ercan Doğan ve üyeler Kadir Ergün ile Lokman Aksın'dan oluşan Mahkeme Heyeti kararında "Turnasuyu Deresi üzerine Yema Elektrik tarafından yapılması planlanan İnören Regülatörü ve Hürriyet HES ile Büben Regülatörü ve Sarıahmet HES , öalzeme ocakları, kırma eleme tesisi ve hazır beton tesisi projesi için hazırlanan ÇED raporuna istinaden verilen dava konusu çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararının çevre mevzuatı hükümleri ile hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır"dedi.
Mahkeme ayrıca Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunu da bildirdi.
Ordu İdare Mahkemesi daha önce de Büben Regülatörü ve Sarıahmet HES projesi için yöre sakinleri tarafından açılan davada da yine ÇED raporunun iptal edilmesi kararı vermişti.