Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, devletin fındıkta fiyata müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Ordu Ziraat Odası tarafından Aktuğ Otel’de  iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen iftar yemeğine Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Ordu Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, Baro Başkanı Av. Oktay Çanak, Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ziraat Odaları Başkanları, Muhtarlar siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Katılımın yüksek olduğu iftar yemeği sonrası Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız ve Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt birer konuşma yaparak, Fındık konusunda kalıcı çözümlerin olması gerektiğine dikkat çektiler.
İlk konuşmasını Ziraat Odası Başkanımız Uğur Cörüt yaptı. Başkan Uğur Cörüt,  "Fındık, bölge insanı ile Leyla ile Mecnun gibi ayrılmaz iki sevgili olmuşlardır" benzetmesiyle başladığı konuşmasında fındıkta mutlaka devletin fiyat müdahalesi olması gerektiğine dikkat çekti.
BAŞKA BİR ÜRÜN ALTERNATİFİ YOK
Başkan Uğur Cörüt, Dünya fındık üretiminin neredeyse yarısını tek başına Ordulu fındık üreticilerinin ürettiğini belirterek, "İlimizin gözdesi ve dünyanın alternatifi olmayan fındığımızın hasat sezonuna büyük bir coşku ve heyecanla girmiş bulunuyoruz. Fındık Ordu'ya hep nazlıdır. ya rekolte olarak yada fiyat olarak. Ama Ordulu fındığın nazını hep çekmiştir. Bilir ki bu sert coğrafyada başka bir ürün alternatifi yoktur. Bundan 78 yıl önce 1935 yılında 1. Ulusal Fındık Kongresi yapılmıştır. O yıllarda ortalama dünya rekoltesi 80 bin ton o yıllarda fındığın çikolata ve pastacılıkta rakibi olmadığı anlaşılıyor. Ceviz, badem, Amerikan fıstığı fındığımız karşısında önemsiz kalıyor. Fakat fındık fiyatının maliyetler ölçeğinde kalması üreticinin refah düzeyinin yükselmemesi 78 yıl önceki raporda da hazırlanmış ve kamuoyuna sunulmuştur. Birinci sebep rekoltenin yüksek gösterilmesi, ikincisi ise alivre satışlardır. Bir 78 yıl sonrada bu sorunları konuşmak istemiyoruz. Bu güne geldiğimizde ise değişen hiç bir şey yok. Dönüm başına 80 kg ve sadece insan kuvvetiyle ve tamamen susuz bir tarım” dedi.
DEVLET FİYATA MÜDAHALE ETMELİ
Devletin fındık fiyatına doğrudan müdahale etmesi istikrarlı bir fiyat politikasının oluşması ve çiftçilerin alın  terinin karşılığını alması için çalışmaların olması gerektiğini belirten Başkan Uğur Cörüt şöyle devam etti; “Bizler Ordu Ziraat Odası olarak katma değerleriyle beraber 5 milyar dolarlık bir piyasanın başıboş bırakılmaması ve bu zor şartlarda ve coğrafyada yaşamaya çalışan üreticilerimizin, refah seviyelerinin yükselmesini istiyoruz. Devlet olarak çay bitkisin de nasıl doğrudan müdahale ediliyorsa, fındıkta da aynı fiyat müdahalesinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
BENDE BİR FINDIK ÜRETİCİSİYİM
Ordu Valisi Kenan Çiftçi ise, fındığın 1905 yıllarında ihracatının yapıldığını çok eskilerden de var olduğunu ifade etti. Kendisinin de fındık üreticisi olduğunu ifade eden Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen fındık işçilerine iyi davranılması onların alın terlerinin karşılığının mutlaka verilmesi gerektiğini söyleyerek şu konuşmayı yaptı; “Ben fındık üreticisiyim. Fındıktaki politikaları, fındıktaki diğer işleri bilmem. Ben sadece üreticiyim. Tarlamda fındığı üretiyorum. Fındık üreticilerimiz için inşallah Bereketli bir yıl olur. Bütün üreticilerimiz bol miktarda ürün alır. Aldıkları fındıkların ücretini de arzu ettikleri gibi elde ederler. Düğünlerinde, derneklerinde çok güzel kullanırlar diye ümit ediyorum. Burada tarlalarda fındık toplanmaya başlandı” dedi.
ONLARDA EVLERİNE EKMEK GÖTÜRMEK İÇİN BURADALAR
Doğu ve Güneydoğu illerinden ilimize gelen fındık üreticilerinin de alın terlerinin karşılığını alarak evlerine ekmek götürmeye çalıştıklarını ve mutlaka onların haklarını yemeden paralarının ödenmesi gerektiğini söyleyen Vali Kenan Çiftçi; “İşçi arkadaşlarımız da gelmeye başladılar. İşçilerimizin kaldığı alana gittik. Orada ki arkadaşlarımız ile muhabbet ettik. Üreticilerimizden, bu kardeşlerimiz Urfa'dan Diyarbakır'dan farklı bölgelerden onlarda evlerine çalışarak alın terlerinin karşılığında almış oldukları paralar ile ekmek götürmek için buradalar. Onlar bizim misafirimiz, bizler ev sahipleriyiz. Ev sahibi misafire nasıl davranırsa bizde onlara aynı şekilde davranıp, iş bitiminde hayırlısı ile memleketlerine inşallah göndeririz. Hepimiz içinde hayırlı Uğurlu olur. Ben şunu arzu ediyorum. Çiftçilerimiz ilk defa fındık toplamaya gelen işçileri tarlalarına sokmadan önce nasıl fındık toplanması gerektiği ile ilgili kardeşlerimize anlatırlarsa faydalı olacağını düşünüyorum. Fındık dalını kırarak, eğilen fındık dalı yerine bırakılmaz ise, çotanakları sıyırarak dalından alırsak önümüzdeki yılın rekoltesinden yeriz" şeklinde konuştu.
İSTİKRARLI BİR ÇALIŞMA YAPILMALI
CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız ise, devletin fındıkta mutlaka var olması gerektiğini aksi takdirde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada istikrarsızlığın devam edeceğini söyledi. Fındığın ülkemizin Ordu’nun çok önemli geçim kaynağı olduğunu ifade eden Milletvekili İdris Yıldız konuşmasına şöyle devam etti; “Fındık bizim ülkemizin özellikle ilimizin her şeyi hepimizin okulu aşı ekmeği. Yani hepimizin sermayesi. Biz fındıkla fındıkla ilgili hala istikrarlı bir sistem kurup üreticinin geleceği ile ilgili hala istikrarı sağlayamadık. Bir şeyi ortaya koymak durumundayız. Bizim gelirimiz kazancımız fındık. Bugün Ordu’da göç varsa fiyat istikrarımızın olmayışı. Kazancımızın bizi bakmadığı içindir. Beraber bir olup fındıkla ilgili doğru bir şekilde ne istiyorsak onu ortaya koymalıyız” dedi.
DEVLETİN FINDIK POLİTİKASI OLMALI
Devletin mutlaka fındık politikası olması gerektiğine dikkat çeken Milletvekili İdris Yıldız; “Devletin fındık politikası olursa birlikte o politikayı yapılandırırken birlikte o politikayı ortaya koyarsak hükümetlerde o politikayı değiştiremezler. Süreci doğru yönlendiremezsek biz her yıl rekolte çokmuş azmış birbirimizi kandırarak geleceğimizi ipotek altına alıyoruz. Hiçbir siyasi gözetim ayırt etmeksizin fındığın var olabilmesi için devletten istediğimiz şu eğer devlet olmazsa fındığın başı boş bırakırsak halimiz bu güne kadar nasıl olduysa aynı olur. Onun için hep beraber devletten şunu istemeliyiz. Bizim fındığımız desteklenmeli. Bu destekleme geçmişte olduğu gibi onliralık fındığa yirmi lira fiyat vermek değil. Gerçek değerinin verilmesi konusunda devletin fındığa sahip çıkması gerekmektedir” diye konuştu.
AK PARTİ DÖNEMİNE VE ÖNCESİNE BAKMAK LAZIM
AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal ise; “Ordu’nun gündemine baktığımızda ilk başta fındık geliyor. Ama artık biz sadece fındıkta söz sahibi değiliz, bal üretiminde de birinciyiz, kivi üretiminde de burun farkıyla birinciyiz” diyerek şu konuşmayı yaptı; “Bu ürünleri bizim çiftçimiz üretiyor. Ama fındığın yeri her zaman ayrı olmuştur. Osmanlı döneminde bile fındığın var olduğunu biliyoruz. Bunun üzerine yıllarca siyasetler türküler, şiirler söylenmiş.
Ben AK Parti Milletvekili olarak bizden öncesini ve bizim dönemimizi ele alabilirim. Tabiî ki ne yapmamız gerektiğini de ayrıca masaya yatırmamız gerekiyor. Konu para kazanmak ve çiftçimizin cebine daha fazla para girme meselesiyse arkadaşlar fındık 2002 de bir dolar etmiyordu. Bu fiyatı hep beraber yaşadık. Daha düşük fiyatlara bile gidiyordu. Biliyorsunuz serbest piyasada FKB’nin açıkladığı fiyatın altında gidiyordu. Şimdi 4 dolarak yakın bir fiyata ulaşıyor destekleme ile beraber” dedi.
DEVLET OLARAK ÖNCE TMO’YU DEVREYE SOKTUK
Devlet olarak önce TMO’yu devreye soktuklarını ardından da Alan Bazlı Destek ödemelerini vermeye başladıklarını ifade eden Milletvekili Fatih Han Ünal konuşmasına şöyle devam etti; “Biz önce TMO’yu devreye soktuk biliyorsunuz bizden önce bir yasa çıktı FKB’nin özerkleşmesi ile ilgili FKB bir nevi buradaki görevini kendi başına yürütme durumuna geçti. Biz o zaman hemen TMO’yu devreye soktuk çok güzel görev yaptı çokta fındık alımı gerçekleştirdi. Bir süre böyle götürdük daha sonra dedik ki Alan Bazlı Desteklemeye geçelim. Bu sene için rakam söylüyorum. 238 Milyon TL bir para ben bu paranın büyüklüğünü ifade etmek için söylüyorum. Bu para ile bir ordu havaalanı yapılıyor. Bu para üreticimizin cebine girdi. Daha fındık dalına elini uzatmadan cebine koyduğu para. Bunlar yeterlimi değil, daha neler yapılabilir konusu var” dedi.
LİSANSLI DEPOCULUK DEVREDE
Şuanda ise hem Alan Bazlı Destek ödemeleri yapıldığını hem de Lisanslı Depoculuk sisteminin devrede olduğunu söyleyen Milletvekili Fatih Han Ünal; “Şimdi Lisanslı Depoculuk sistemi devreye sokuldu. Geçen yıl bu uygulama Türkiye’de belli noktalarda Ordu’da Ünye’de başladı. Geçen yıl yeni başladığı için tam amacına ulaştığını söyleyemeyiz belki tanıtımda bir takım eksiklik oldu bu sene devam ediyor. Şimdi bu sene bu devam ediyor, şimdi bunu incelemeye aldık buradan sonuç almak istiyoruz. Buradan sonuç almak istiyoruz. Eğer sonuç alamazsak buradaki aksaklıkları masaya yatırır konuşuruz. Şimdi rekolte ile ilgili bir çalışma yapılıyor 4 ayrı rekolte açıklanıyor. Eğer burada bir eksiklik varsa bir standart gerekiyorsa bunu yine taraflar birlikte masaya yatıracağız ben şahsen bu işe gönüllü arzulu olarak, bölgenin de milletvekili olarak inşallah bu yazın bir çalışma yapacağız. Arzumuz tek noktada birleşelim. Türkiye’nin bir her noktasında fındık üzerine bir rekolte açıklansın. Bu rekolteyle hep beraber sistemimizi ona göre inşa edelim. Fındık konusunda söylenecek çok şeyler vardır ama ben bu akşam bizi bir araya getiren değerli oda başkanımıza teşekkür ederek sözlerimi bitirmek istiyorum” şeklinde konuştu. (
ordugazete)