Ordu Organize Sanayi Bölgesi Müt. Teş. Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgesi’nde yol ve kaldırımlara fındık serilmesini yasaklamasının üzerine fındık manavları üreticiye sahip çıktı.
Organize Sanayi Bölgesi’nde yol ve kaldırımlara fındık serilmesinin yasaklanmasının üzerine fındık manavları Ordu Valiliği'ne seslendi."Geçimi fındık olan Ordululara bu sıkıntılı zamanlarında sahip çıkılması gerekirken bu yasak yanlıştır" diyen fındık manavı Olgun Özcan, “ Valilik Güneydoğu’dan işçi geldiği zaman seferber oldu. Onların daha uygun şartlarda kalmaları için Uzunisa’ya kampüs yaptı. Biz de diyoruz ki, bizim milletimizin yüzde 60’ı gurbetçi. Bu aylarda geliyorlar fındıklarını toplayıp gidiyorlar. Kimisinin evi var, kimisinin yok mağdur durumdalar. Fındığını 2,3 günde kurutup geri gidenler oluyor. Üreticiler bu güne kadar Organize Sanayi Bölgesi’nde fındıklarını kurutma imkânı buluyorlardı. Fındığa başladığımız şu günlerde Organize Sanayi Bölgesi'ne fındık sermek yasak diye bir açıklama yapılıyor. Fındık üzeri biz fındık serdirmeyeceğiz açıklaması doğru değildir. Fındık zaten sanayinin malıdır. Oradan kalkan fındık da fabrikaya gidiyor.

Bu saatten sonra ne yapılabilir onun çaresine bakmalıyız. “ Buraya fındık serildi ama vatandaş fındığına, kapsülüne sahip çıkmadı” diyorlar. Tamam, biz ona saygı duyuyoruz. Öyle bir şey varsa da Organize Sanayisi bir kişi görevlendirecek. Kim fındık seriyorsa etiket olarak numaralandıracak. Kim kirletmişse cezasını verecek. Ama biz bu saatten sonra fındık serdirmek istemiyoruz, demek yanlıştır” dedi.
"Devlet bize yer göstersin"
"Sanayi bölgesine fındık sermek yasaksa o zaman devlet vatandaşa yer göstersin" diyen Özcan, “Güneydoğu'dan gelene yer bulunuyorsa, fındık sezonunda vatandaşa fındığını kurutması için yer gösterilsin. Bütün işler bitti, vatandaşın Organize Sanayi Bölgesi'ne fındık sermeme işi mi kaldı.  Ortada bir mağduriyet var. Devlet bu işe el atsın. Vatandaşı bir ay idare etmek lazım. Sayın Valimize de sesleniyorum, fındık sezonunda herkes birbirini idare etmelidir. Valimizin bu olaya el atmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

"Üretici ihtiyacı kadar fındık satsın"
Üreticilerimiz tüccardan para almasın diyen Özcan, “Üretici, esnaf ve manavlardan para kullanmayacak.  Para kullandığı zaman ben de karşı taraf fındık yaz diyorum. Sanayiciye fındık yazdırmak zorunda kalıyorum. Fındık fiyatı açıklandığında fındık ister 6 TL olsun, ister 7 TL olsun ben fındığı 5 TL'den karşı tarafa satmışım kâğıt imzalamışım, vermek zorundayım. Kullanmayın bu parayı bizi de zora sokmayın. Fındıklar köylerden ihtiyaç kadar inerse bu fındık 7 TL de olur 8 TL de olur. Üreticinin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Biz de manav olarak, vatandaşın bizden para kullanmasını istemiyoruz. Vatandaş aldığı parayı ödeyemiyor, harcanan parayı ödemek zor geliyor o zaman adımız tefeci oluyor. Keşke kantara gelen fındık peşin olsa. Devlet de fındığa destek verdi halk bu konuda duyarlı değil. Borcu olan üretici biz nasıl olsa fındığı alacak diye bize yaş getiriyor. Biz de alacaklı olduğu için almak istiyoruz” dedi.
"Üreticimizin yanındayız"
Organize Sanayi Bölgesi’nde fındık serilmesinin yasaklanmasının doğru olmadığını söyleyen OTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve fındık tüccarı Evren Enginyurt, “Organize Sanayi Bölgesi'ne fındık serilmesini istiyoruz. Engeller ne olursa olsun üreticilerin bu bölgede fındık kurutmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Hava şartlarından dolayı üreticilerimizin yanında olmak zorundayız. Yüksek kesimlerde fındığını toplayan vatandaş fındığını kurutamıyor. Merkezde hava şartları daha elverişli olduğu için vatandaşın fındığını Organize Sanayi Bölgesi’nde kurutması gerekir. Bu konuda da üreticimizin yanındayız” dedi.
"Fiyat beklentisi 6 TL"

Ziraat Odalarının açıkladığı fındık maliyetinin biraz yüksek olduğunu söyleyen Enginyurt, “Böyle bir maliyetin olmadığı kanısındayız. Gübresiydi, toplatmasıydı her şeyin bir maliyeti var.  Prof. Dr. Turan Karadeniz hocamız yaklaşık bir maliyet hesaplamış, bu maliyet daha olumlu geliyor bize. Ziraat Odalarının maliyet hesabına olumlu bakmıyoruz. Mevcut maliyetin 3,5- 4 TL gibi bir fiyat olduğunu düşünüyoruz. Fındık fiyatı için fındığın akışına göre fiyat şekillenecek. Hava şartları ve pazara inme şartlarına göre fiyatı değişecektir. Gönül ister ki, ileriki sezonlarda fiyat 8 TL olsun. Şu an için 5,5- 6 TL gibi rakamlarda seyredecek gibi gözüküyor” şeklinde konuştu. (ORDU HAYAT/DURSUN KIRIM)

 

Son Güncelleme (Salı, 03 Eylül 2013 23:00)