Dünyada üretilen fındığın yüzde 70'lik kısmını karşılayan Türkiye, lisanslı depoculuk kapsamında ilk kez fındık depoladı.
Türkiye'de üretilen fındığın 3'te 1'ini yetiştiren Ordu'da Türkiye'nin ilk lisanslı fındık deposu oluşturuldu. 25 bin ton kapasiteli olan depo üreticiye bir dizi kazanımlar sağlayacak. Bu kazanımlardan en dikkat çekeni ise üreticinin fındığını iki yıl boyunca depoda tutabilmesi. Bu süreçte fındığın rekoltesinden en ufak bir kayıp yaşanmıyor. Böylece fındığın fazla olduğu ve alım fiyatlarının düştüğü dönemlerle, fındığın az olduğu dönemlerdeki yüksek fiyatlar arasında dengede sağlanmış olacak. Üretici 2 yıl boyunca depoda tuttuğu fındığı talebe göre satışa sunarak fıyatlardaki dalgalanmayı önlemiş olacak. Daha önce lisanslı depolama yapılmadığı için üretici fındığını emanete bırakıyor yada evinde saklıyordu. Bu şekilde saklanan fındığın rekoltesinde kayıp yaşanıyordu.
Uygulama kapsamında üreticilerden sadece yükleme, boşaltma, depo kirası ve muayene ücreti olmak üzere toplam 4 kalemden oluşan bir ücret alınacak. Bir ton fındığın kirası için verilecek ücret ise aylık sadece 15 lira olacak.
Üreticiler bunun yanı sıra Lisanslı Depoculuk AŞ (LİDAŞ) firmasının anlaşmalı bankalarından depoya bırakılan ürünün günlük bedeli üzerinden yüzde 60 kredi kullanabilecekler. Depoda iki yıl boyunca saklanan fındığı son 45 günde depodan çekebilecek olan üretiler isterlerse dındıklarını firmaya satabilecekler. (ekotrent)
Son Güncelleme (Pazartesi, 15 Ekim 2012 16:42)