Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı"nın TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından Karadeniz ve Ordu’da bulunan fındık üreticileri tasarının kabul edilmesini bekliyor.
Çiftçiler, Karadeniz ve Ordu’da orman vasfını yitirmiş fındık bahçesi niteliğinde olan “2B arazisi” üzerindeki haklarını almak için tasarının bir an önce yasalaşmasını bekliyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2B Orman vasfını bitirmiş arazi olarak bilinen konu hakkında bir açıklama yaparak ormanlıklar meyvelik ve yemişlik alanları olarak tescil edilecek bir çok bölgede Ordu ve benzeri yerlerde 2B fındıklıklar ve haksız arazi işgalleri için geçerli olacak şeklinde görüş bildirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı"nın 1 Şubat 2012 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulduğu vurgulandı. AKP iktidarının ilk dönemlerinde satışa sunulmaya çalışılan ancak dönemin Cumhurbaşkanı engeline takılan "2B arazilerinin" bugün daha kapsamlı bir hazırlıkla yeniden gündeme getirildiğini dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası, 2B arazilerinin kamuoyu tarafından sadece "orman vasfını yitirmiş araziler" olarak bilindiğine dikkat çekti. Oysa "2B" arazilerinin, çok boyutlu ve karmaşık bir sorun alanı olduğunu vurgulayan Oda, konunun ekonomik, siyasal, toplumsal ve ekolojik boyutları olan bir sorun olduğunu kaydetti. "Ne yazık ki Siyasi iktidarda bu yanlış algı üzerinden konuyu gündeme taşımakta, kamuya ait alanları rant pazarına dönüştürmekte ve halktan gerçeği gizlemektedir" diyen İnşaat Mühendisleri Odası, "Açıktır ki kendilerine karşı gelecek olan tepkiden çekinmektedirler. Anlaşılan o ki, yaptığı düzenlemelerle tepeden tırnağa tüm yetkileri tek merkezde ve kendi elinde toplayan siyasi iktidar, ormanlarımızı da sermayenin talanına açacaktır" ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisleri Odası, 470 bin hektarın üzerindeki 2B arazilerinin yüzde 4.7'sinin "şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları" olduğunu, bu yönü ile yasa tasarısının, 17 bin orman köyünde yaşayan 9 milyon kişiyi yakından ilgilendirdiğine işaret etti. Yasa tasarısı ile "2B arazisi" üzerinde yerleşik bulunan halkın yaşam alanını tekrar satın alması ya da başka bir yerde yeni bir yaşam kurmasının zorunlu kılınacağını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası, dolayısı ile konunun yerleşim ve kent politikaları ile doğrudan bir ilişkisi bulunduğunun altını çizdi.
İnşaat Mühendisleri Odası, benzer şekilde "tarla, bağ, bahçe, meyvelik, Zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, Kışlak, Yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen" yerlerin de 2B arazisi kapsamında yer aldığını vurguladı. Bu açıdan konunun tarım politikaları ile doğrudan ilişkili olduğunu kaydeden Oda, "tarım arazilerinin satışı sonrası bu arazilerin tarım amacıyla kullanılmaya devam edilip edilmeyeceği şüphelidir. Yasa tasarısında bu anlamda da boşluklar bulunmaktadır. Tasarının yasalaşması halinde tarım arazilerimiz büyük bir talan tehdidi altına girecektir" uyarısında bulundu.(ordu hurses)