Türkiye ve AB “Sivil Toplum Diyaloğu II-Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı” kapsamında dün öğlen saatlerinde AKM (Atatürk Kültür Merkezi)’de “Ordu’da Aflatoksinsiz Fındık (Aflatoxin-free hazelnut in Ordu”) Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleşti.
Proje açılışına Ordu Vali Vekilleri Erdem Kıyak ve Salih Yüce, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Tarık Yarılgaç, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Ordu Ziraat Odası Başkan Vekili Onur Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı (OTB) Nejdet Gürsoy, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Ordu Rotary Kulübü Başkanı Ömer Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz ve Ordu Tarım İl Müdürü Musa Sağlam katıldı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Murat Başer katıldı.
Açılış toplantısında milli ekonomiye yılda yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde ihracat girdisi sağlayan fındığın, son zamanlarda bölgemizde ‘Aflatoksin’ diye tanımlanan küflenme oranından bahseden OTSO Başkanı Servet Şahin; “ Özellikle rakip Avrupa ülkelerinin, uluslararası piyasalarda kök fındığını etkilemek için kötü niyetle kullanabildiği aflatoksin, dikkatle kontrol edilmezse insan sağlığı açısından da ciddi isler taşıyan bir küfdür” diyerek üreticiyi bu konu hakkında uyardı.
Şahin’in konuşmasından sonra kürsüye gelen AB Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Murat Başer, AB üyeliği sonrasında Avrupa Birliği’ndeki toplumların gelişmelere hazır olmadıklarını fark ederek geliştirdiği Sivil Toplum Diyaloğu Stratejisi’ni anlattı.
Daha sonra sırasıyla proje ortağı Ziraat Odası Başkanı Vekili Onur Şahin, Tarım İl Müdürü Musa Sağlam, ODÜ Rektörü Tarık Yarılgaç ve Vali Vekili Erdem Kıyak proje hakkındaki görüşlerini belirterek yürütülen proje için proje sahiplerine teşekkür ettiler.
Konuşmalar sonrasında projenin genel olarak hedefleri, bütçesi, yurtdışı çalışma ziyaretleri, patoz standardı, proje hedef kitlesi ve verilecek eğitimler hakkında da bilgiler verildi.
Ülkemizin fındık sektöründe ilk sırada yer aldığı ve ilimizin en büyük gelir kaynağı olan fındık sektörünü desteklemek için oluşturulan projenin hedefi fındıkta oluşan zararlı bir toksik madde olan aflatoksinin minimum seviyeye indirilerek, fındık sektörünün aflatoksin nedeniyle uğradığı zararın önlenmesi ve fındığın tüketicilere sağlıklı bir şekilde sunulmasını sağlamak olduğu anlatıldı.
Projenin toplam bütçesinin ise 94.694,74 Euro olduğu anlatılırken, proje çerçevesinde 85.225.24 Euro hibe almaya hak kazanıldığından ve proje bütçesinin yüzde 10’luk kısmının Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nca finansman olarak karşılandığından bahsedildi.
Proje kapsamında eğitimlerden de bahsedilirken projenin toplam 12 ay süresi olduğu ve 6 ay boyunca üreticilere fındık manavları, sanayiciler ve patozculardan oluşan toplam 475 kişiye aflatoksin oluşumunun önüne geçilebilmesiyle ilgili eğitimler verileceğinden bahsedildi. Eğitimler konusunda uzman eğitimciler tarafından verilecek ayrıca hedef grubun genişliği göz önüne alınarak bir TV eğitim filmi hazırlanıp TV’de yayımlamak suretiyle de ulaşılamayan kesimlere ulaşılmaya çalışılacağı belirtildi.
Yurtdışı çalışma ziyaretlerinde ise gruplardan ve proje ortaklarından 15 kişi seçilerek, Türkiye’den sonra önemli bir fındık üreticisi olan İtalya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirileceğinden ve oradaki uygulamaların yerinde gözlemlenileceği ifade edildi.
Patoz standardı hakkında da proje kapsamında patoz satandardı raporunun hazırlanarak TSE’ye sunulması, bu rapor ile belirli bir standart oluşturulması ve fındıkta patoz işlemi esnasında oluşan fiziki hasarların engellenmesi amaçlandığı belirtildi.
Proje kapsamında verilecek eğitimler ise;
- Fındıkta kalite standartları
- Alfatoksin oluşumu
- Aflatoksini önleme yolları
- Patoz işlemi
- Depolama koşulları
- Aflatoksin konusunda AB komisyonu düzenlemeleri
Verilecek eğitimlerin sonrasında projeden beklenen sonuç ise AB gıda güvenliği ile uyumlu, kaliteli, sağlıklı ve katma değerli fındık üretiminin sağlanması olduğu açıklandı. (Ordu Olay)