Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, fındığın don tehditi altında olduğunu söyledi.
Keskin,"Fındık üreticilerimiz mutlaka yaşanabilecek don tehdidin etkilerini azaltmak için bahçelerinde lastik, saman ve fındık kabuğu yakarak dumanlama sistemini uygulamalılar" dedi.
Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünden itibaren Giresun'un 250 ile 500 metre yükseklikteki orta kot ve 500 ile 750 metre arasındaki yüksek kotta kar yağışının etkili olduğunu belirtti. Orta ve yüksek kotta bulunan bahçelerde incelemelerde bulunduklarını aktaran Keskin, bazı bölgelerde donun etkilerinin görülmeye başladığını, bazı bahçelerdeki fındık dallarındaki yaprakların buz tuttuğunu gözlemlediklerini dile getirdi.
GZO Başkanı Musa Keskin,"Özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında Giresun ve yöresinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu durum da fındık bahçelerinin, normalinden önce uyanmasına yol açtı. Mart ayının başlarında, hatta Şubat ayı ortaların da bazı bölgelerdeki bahçelerde yaprakların açtığını gözlemlemiştik. Erken uyanan bahçeler, Mart ve Nisan ayında etkili olabilecek kar yağışları durumlarında ciddi zarar görebiliyor. 2004 yılında bunu yaşamıştık. O yıl bahçeler erken uyanmış, yağan kar sonucu da oluşan dondan ürünler zarar görmüştü. Maalesef bugünlerde de bahçeler erken uyanma nedeniyle don tehdidi altında. Şuan orta ve yüksek kol olarak nitelendirdiğimiz bölgelerde kar yağışı etkili. Kar yağışına bağlı olarak aşırı soğuklar mevcut. Hal böyle olunca da, bahçelerimiz don tehdidi altında. Yaptığımız incelemeler sonucu bazı bölgelerde fındık yapraklarını buz tutmuş durumda. Bu gece eğer aşırı soğuk olursa maalesef orta ve yüksek kolda bulunan fındık bahçeleri dondan etkilenecek, 2013 ürünü fındıkta ciddi hasarlar oluşacaktır" diye konuştu.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde tarımda don olayına karşı bazı tedbirlerin alındığına işaret eden Keskin, ancak Türkiye'de özellikle fındık tarımında donla mücadele için yapılacak fazla bir şeyin olmadığına işaret etti.
Fındık üreticilerinin, bahçelerinde dumanla sistemini uygulayarak, donun etkilerini bir nebze de olsa azaltabileceklerine işaret eden Keskin, şöyle konuştu:
"Fındık üreticimize bahçelerinde lastik, saman ve fındık kabuğu yakarak dumanlama sistemini uygulamasını yapmalarını öneriyoruz. Bu yöntem kesin olarak donun etkilerini ortadan kaldırmaz. Ancak zararları bir nebze de olsa azaltır"
Keskin, fındık üreticisinin artık bundan sonraki bir aylık süreci korku içerisinde geçireceğine işaret ederek,"Bahçelerin erken uyanması ile son yıllarda fındık üreticimizin yaşadığı don korkusunu, maalesef bu yıl da yaşamaya başladık. Kış döneminin bitmesine yaklaşık bir ay daha var. Bu süre zarfında üreticimiz, yeni mahsul fındıklarına bir şey olacak korkusu içerisinde olacak. Fındığımız artık Allah'a emanet. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez. İnşallah ürünümüzde herhangi bir hasar oluşmaz" dedi.
Kaynak: CİHAN
Son Güncelleme (Salı, 26 Mart 2013 09:28)